Καύσιμα – Βενζίνη: Με τιμές «φωτιά» η επιστροφή από τις διακοπές – Πάνω από 2 ευρώ το λίτρο σε 26 νομούς

Η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριών γίνεται πλέον με την τιμή της βενζίνης από λίγο έως πολύ πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, αφού στους μισούς Νομούς της χώρας η μέση της τιμή είναι πάνω από τα δύο ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους τείνει να τα προσεγγίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της βενζίνης έχει να βρεθεί σε ανάλογα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή της βενζίνης στην Επικράτεια είναι στα 1,986 ευρώ το λίτρο, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και με ημερομηνία αναφοράς την περασμένη Σάββατο 19 Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 26 Νομούς της χώρας η μέση τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στους υπόλοιπους τα προσεγγίζει. Σε καμία μάλιστα περιοχή η μέση τιμή της βενζίνης δεν είναι κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Αττική με 1,950 ευρώ το λίτρο.

Παραδοσιακά οι υψηλότερες τιμές τις βρίσκει κανείς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα με 2,228 ευρώ και 2,145 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι σε κάποια πρατήρια σε νησιά η τιμή υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ το λίτρο και προσεγγίζει, αν δεν έχει ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές από την αγορά τις τελευταίες ώρες έχουν υπάρξει και νέες αυξήσεις και κατά συνέπεια η κυρίαρχη τιμή θα είναι τουλάχιστον τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά 7,8%, ενώ σε σχέση με την 1η Ιουνίου η αύξηση είναι της τάξεως του 6,4%.

Τι γίνεται με το diesel κίνησης

Μία παράξενη εικόνα παρατηρείται αναφορικά με το diesel κίνησης, απόδειξη του πόσες στρεβλώσεις υπάρχουν στην συγκεκριμένη αγορά. Έτσι λοιπόν σήμερα η μέση τιμή για το diesel είναι στο 1,749 ευρώ το λίτρο και είναι χαμηλότερη κατά 2,7% σε σχέση με την τιμή της 31ης Δεκεμβρίου που ήταν στα 1,794 ευρώ το λίτρο, αλλά αυξημένα κατά 12,3% σε σχέση με αυτή της 1ης Ιουνίου που ήταν στα 1,558 ευρώ το λίτρο.

Μία βασική αιτία, αλλά όχι η μόνη είναι η μεγάλη άνοδος της τιμής του Brent που βρίσκεται στα επίπεδα των 86 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και της μικρής υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου που κινείται στα 1,873.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πορεία των τιμών θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Αναφέρουν επίσης ότι μία μικρή ισορρόπηση αναμένεται να δούμε μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία και επιστρέψει στην κανονικότητα η κίνηση στους δρόμους και κυρίως στις εθνικές οδούς.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διεθνών τιμών, που όλα δείχνουν να εδραιώνονται σε επίπεδα άνω των 85 δολαρίων το βαρέλι.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX